Från och med 1:e November 2021 fram till 28:e Februari (31 mars om du söker digitalt) kan du ansöka om pengar från stiftelser och fonder. Du som sökande behöver vara boende i Göteborgs kommun.

Ifall din årsinkomst är mindre än 189 200 och du inte har någon personlig förmögenhet kan du söka pengar från stiftelser och fonder i Göteborg. Om man beviljas pengar så är det minsta man får som vuxen 5 000 kronor. Sökande som har särskilda behov kan beviljas mer.

Det är viktigt att ansökan har med:

  • Familjebevis – Kan du beställa här
  • Inkomstdeklaration – Kan du beställa en kopia av här (om du inte deklarerar, kontakta då skatteverket och be att få ett kontoutdrag som heter ”Samtliga KU” )
  • En lönespecifikation eller ett anställningsbevisOm du har ett jobb. Om du inte har ett jobb behöver du inte skicka in något sådant såklart.

 

ELEKTRONISK ANSÖKAN

Själva ansökan kan göras här . Om det är första gången du använder sidan behöver du skapa ett login. Det gör du genom att trycka på ”Ny Användare”. Där fyller du i ditt namn och din mailadress, och sedan får du ett mail med ditt lösenord till den mailadressen du angivit. Sedan kan du logga in med din mailadress och lösenordet och klicka på ”Skapa ny ansökan

Man kan även söka fondpengar på andra grunder (t. ex. om man driver en förening, eller är studerande, för fler exempel och vilka regler som gäller för de olika se här), men det vi beskriver här är att vi söker pga behövande, då använder man ansökan F4 och då väljer vi ”F4 – Behövande 2022” i rullgardinsmenyn märkt ”Utlysning”.

Systemet skapar då en ansökan som du kan komma till om du trycker Fortsätt och sedan trycker på den nya länken som skapats under Ansökningar. Länken börjar antagligen med B2020. Här fyller du i personuppgifter som t.ex. adress och personnummer. Söker du åt någon annan än dig själv måste du fylla i den personens personuppgifter också. Söker du åt dig själv kan du lämna den andra uppsättningen av de detaljerna tomma. När du återkommer till ansökan i framtiden får du först välja på Redigera, Skriv ut, Skicka in, Återta och Radera. Välj Redigera om du vill fortsätta arbeta med din ansökan. Skriv ut väljer du om du vill ha en utskrift (till exempel för att sätta in i en pärm eller så). Skicka in använder du när du är helt klar och vill skicka in din ansökan. Återta är för om du behöver ändra en redan inskickad ansökan, till exempel om du flyttat och behöver ändra adressen. Radera tar bort din ansökan.

Efter du börjat redigera din ansökan hittar du knapparna Ansökan, Bilagor och Tillbaka högst upp. Under Ansökan intygar du att din årsinkomst är mindre än 189 200 och att du inte har en förmögenhet. Du kan även kryssa i om vissa speciella omständigheter gäller för dig. Under Bilagor laddar du upp elektroniska versioner av familjebevis och inkomstdeklaration. Du kan även välja att skicka in dem via post om du inte har elektroniska versioner av dem. I så fall väljer du Via post i rullgardinsmenyn märkt Bilagor lämnas: (denna är förvald som ”som uppladdade PDF-filer” men kan alltså ändras till ”via post”). När allt är klart kan du skicka in ansökan genom att trycka Tillbaka, välja din ansökan igen och trycka Skicka in.

ANSÖKAN PÅ PAPPER

Alla har inte tillgång till dator, eller känner sig bekväm med att göra ansökan via internet. Därför finns möjligheten för utlysning F4 Behövande och F5 Särskilda behov att skriva ut en ansökningsblankett och posta den. Länk till blankett för F4 här . Länk till blankett för F5 här

Dessa blanketter kan du antingen skriva ut helt blanka och fylla i med bläckpenna eller skriva i dina personuppgifter på datorn och skriva ut dem de uppgifterna redan ifyllda. Oavsett om du skrivit i personuppgifterna på datorn eller inte så måste du underteckna med en bläckpenna längst ned på sida 2.

Posta dem sedan till:
Ansökan Stiftelser
405 38 Göteborg

Om du postar din ansökan, kom ihåg att göra det senast några dagar INNAN 28:e Februari 2022 eftersom det kanske tar tid att komma fram.

Bra att tänka på:

  • Du behöver inte berätta vad du ska göra med pengarna.
  • Utbetalningar sker löpande under året, du får ett brev från din bank när pengar satts in. Har du inget bankkonto skickas en avi hem till dig.
  • Vill du ha hjälp med att fylla i blanketter eller få tillgång till dator kan du göra det på biblioteken (lista här ) eller på medborgarkontor (lista här). Medborgarkontoren är också ofta anpassade för hjälp på andra språk än svenska.
  • Sista ansökningsdag är 31:e Mars. Se till att ansökan är inskickad OCH komplett. Ifall något saknas kommer inte din ansökan behandlas.
  • Om du vill ringa Göteborgs stad och fråga angående stiftelser och ansökningar till dem är telefonnumret 031-368 02 29.
  • Dessa fondpengar och stipendier betalas ut utöver eventuella bidrag som t.ex. försörjningsstöd och minskar därför inte dem.